A. Merkel parašė Europos Komisijos prezidentui José Manueliui Barroso, kad jos vyriausybei kelia nerimą naujoji ES strategija „Europa 2020“. Trečiadienį Europos Komisijai turi būti pateiktas galutinis strategijos projektas, praneša „EurActiv Germany“.

Europa 2020
Naujoji ES strategija, skirta stabiliam ES šalių ekonomikos augimui ir darbo vietų kūrimui, pavadinta „Europa 2020“.Šis dokumentas turi pakeisti 2000 m. priimtą Lisabonos strategiją, kurios tikslai iš esmės liko neįvykdyti. Pagal minėtą dokumentą iki šių metų ES turėjo tapti dinamiškiausia žinių ekonomika pasaulyje. Naujoji strategija akcentuoja inovacijas ir „žaliosios“ energijos svarbą konkurencingumui bei siūlo griežčiau prižiūrėti, kaip šalys narės siekia užsibrėžtų tikslų. Kontrolės stygius buvo viena silpniausių Lisabonos strategijos įgyvendinimo grandžių. Vasario viduryje vykusiame ES viršūnių susitikime ES šalių lyderiai iš esmės pritarė naujajai strategijai. Galutinę dokumento redakcija Europos Komisiją turi pristatyti kovo trečią dieną.

Galutinėje strategijos „Europa 2020“ projekto versijoje nurodoma, kad EK ketina įvesti vadinamąsias „šalių priežiūros“ programas – kontroliuoti valstybių finansinį stabilumą ir jų išlaidas tokiose nuolat augančiose srityse kaip tyrimai ir plėtra bei švietimas.

Projekte numatyta šalims narėms nustatyti specifinius tikslus, tokius kaip gyventojų, kurių amžius 20–64 m., užimtumo lygio didinimas nuo 69 proc., koks yra šiuo metu, iki ne mažiau kaip 75 proc., taip pat investicijų į tyrimų ir plėtros sritį auginimą nuo 1,9 proc. ES BVP, koks yra dabar, iki 3 proc.

Tačiau Vokietija baiminasi, kad glaudžiai susiejus ekonominių strategijos tikslų bei Stabilumo ir augimo pakto reikalavimų įgyvendinimą, fiskalinė priežiūra taps „bereikalingai politiška“, – teigia A. Merkel savo laiške.

Europos strategija 2020 m. turėtų pakeisti Lisabonos strategiją, kurios tikslai taip ir liko nepasiekti.