Jaunystėje ši sąvoka man siejosi su didžiaisiais rusų disidentais, Mahatma Gandhi, kovotojais už minties, tikėjimo ir sąžinės laisvę. Vėliau šie dalykai tapo mano teorinių studijų objektu – vadinamosiomis disento, t.y. kitamanystės, protesto, socialinės kritikos studijomis persiėmiau gan anksti, domėdamas utopijomis, slaptais dienoraščiais, koduota kalba, užmaskuota galios sferos kritika ir panašiai.

Kai supratau, jog gali ateiti diena, kada teks politikos lauke rinktis savo veiklos sritį, neabejojau, kad žmogaus teisės taps mano pasirinkimu.
Esu laimingas galėdamas Europos Parlamente domėtis kinų, rusų, armėnų, gruzinų, persų, Krymo totorių žmogaus teisių gynėjų darbais ir sykiu mėgindamas padėti jiems. Europos Parlamentas turi neabejotinai didelę įtaką pasaulyje – vadinime, jei norime, ją minkštąja galia, bet nuo to esmė nesikeičia.

Jei Europos Sąjunga būtų, kaip ją neretai vaizduoja euroskeptikai, tik tuščias garsas, o Europos Parlamentas – popierinis tigras, autoritarinių režimų lobistai ir nedemokratinių valstybių ambasadoriai nesitrintų EP koridoriuose, iš visų jėgų mėgindami sutrikdyti jų šaliai nepalankios rezoliucijos priėmimui ar viešam pasmerkimui.

Man tai pats geriausias įrodymas, kad dirbdamas EP gali tiesiogiai padėti Kinijos kompartijos persekiojamiems disidentams, žurnalistams ir uigūrų mažumai, lygiai kaip ir Irano opozicijai ar rusų žmogaus teisių gynėjams.

Būdamas Žmogaus teisių pakomitečio ALDE grupės koordinatorius, jaučiu, kad įgyvendinu vieną iš savo svajonių – žmogaus teisių ir orumo gynimo sferoje senas savo refleksijas paverčiu veiksmu.
Tai dalis simbolinės skolos tiems, kurie gynė Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę, o sykiu ir visos Europos idealus – didiesiems Andrejui Sacharovui, Jelenai Boner, Sergejui Kovaliovui, Liudmilai Aleksejevai, Adamui Michnikui, taip pat ir lietuvių disidentams.

Sykiu ir galimybė politiką paversti ne tik idėjų ir laisvės, bet ir žmogaus gyvybės bei orumo gynimo instrumentu. Negalėčiau būti politikos technokratas, besirūpinantis tik galios ir įtakos veiksmais bei atsijęs nuo idėjų ir žmonių susitikimo racionalaus dialogo erdvėje. Todėl apie EP galėčiau pasakyti, kad jo teikiamos pamokos yra itin vertingos. Šitą jau suspėjau pajusti mąstydamas ir rašydamas apie politiką. Ir ne tik apie ją.

Leonidas Donskis Europos Parlamente yra Žmogaus teisių pakomitečio narys