"Toks dalykas, kuris iš principo yra antis, gali pakenkti ir mesti šešėlį. Juk nežinome, kaip (ES užsienio politikos vadovė) Catherine Ashton sureaguos į tokį dalyką, ir ar nepatikės tokia antimi kaip faktu", - BNS ketvirtadienį sakė L.Donskis, kurio viešas laiškas buvo paskelbtas autoritetingas laikraščio "European Voice" tinklalapyje.

"The Economist" grupei priklausantis "European Voice" praeitą savaitę rašė, kad V.Ušackas gali pasirodyti

"kontraversiškas kandidatas", nes "prezidentė Dalia Grybauskaitę privertė V.Ušacką atsistatydinti tuo metu, kai jis buvo apkaltintas, jog žinojo apie slaptą sulaikymo vietą, kurią Lietuvoje valdė JAV Centrinės žvalgybos valdyba (CŽV)".

"Nėra jokių įrodymų, kad buvęs Lietuvos užsienio reikalų ministras žinojo apie slaptą CŽV sulaikymo centrą Lietuvoje", - laiške rašo L.Donskis.

"Tie žmonės, kuriuos neseniai dėl šio klausimo apklausė Lietuvos parlamentas, anksčiau buvo aukšto rango Valstybės saugumo departamento pareigūnai. V.Ušackas su jais niekaip nesusijęs. Iš tiesų jis jų nerėmė nei prieš, nei po to, kai prasidėjo visos diskusijos dėl slapto sulaikymo centro Lietuvoje. Dar daugiau, V.Ušackas šio žmonių rato matomai buvo nemėgiamas", - rašoma L.Donskio laiške.

Europarlamentaras BNS komentuodamas savo laišką sakė, kad V.Ušackas yra talentingas ir "aukštai vertinamas Vakarų pasaulyje diplomatas", todėl mestas šešėlis jam gali pakenkti.

"Dėl ko V.Ušackas neįtiko Lietuvos prezidentei, yra visai kitas dalykas, ir aš neturėčiau to komentuoti. Prezidentė atsako už užsienio politiką ir yra jos prerogatyva, su kuriuo ministru ji nori arba nenori dirbti. Ar gali V.Ušackui pakenkti tas faktas, kad jam buvo pasiūlyta pasitraukti iš ministro pareigų - manau, kad ne", - sakė L.Donskis.

"V.Ušackas atsistatydino ne po skandalo, neįvyko nieko tokio, kas būtų metę šešėlį ant jo. Kalba ėjo ne apie korupciją ar kompetencijos stoką, kalba ėjo viso labo apie ne visai sėkmingą komunikaciją tarp jo ir prezidentės, ne visai suderintus URM ir prezidentės žingsnius. Tai yra techniniai dalykai ir noriu tikėti, kad C.Ashton akyse V.Ušackas negali smukti arba blogai atrodyti dėl vidaus politikos detalių, kurios niekaip nebyloja apie jo kaip diplomato sėkmę ar nesėkmę", - sakė L.Donskis.

Diplomatai sako, kad V.Ušackas yra vienas iš realiausių kandidatų tapti ES misijos vadovu ir ES specialiuoju atstovu Afganistane. Kaip gana rimtas jo konkurentas yra įvardijamas Lenkijos atstovas.

Tiksli data, kada C.Ashton paskelbs, kas užims šį postą, nėra žinoma, bet manoma, kad tai turėtų būti artimiausiomis savaitėmis.