Lenkija Metų žmogų įvardija tik sausio mėnesį, kad būtų atsižvelgta ir į galimus metų pabaigos netikėtumus. Jį paskelbia vienas populiariausių šalies žurnalų "Wprost". Šis savaitraštis apibūdino J.Buzeką kaip pirmą Lenkijos politiką, užėmusį svarbų tarptautinėje politikoje EP pirmininko postą. "Briuselyje vieningai pripažįstama, jog tai, kad šis postas patikėtas J.Buzekui - pripažinimas jo profesionalumo, geranoriškumo, mokėjimo elgtis ir rasti kompromisą. Dar daugiau - jį myli rinkėjai. Šlionske, kur jis iškėlė savo kandidatūrą, J.Buzekas gavo rekordinį skaičių rinkėjų balsų - 393 tūkstančius", - rašo "Wprost".

Savaitraščio redaktorius Stanislawas Janecki dar pridūrė, kad, be viso to, J.Buzekas yra nuoseklus, kompetentingas ir išmintingas, o jo išrinkimas - didžiausias 2009 metų Lenkijos politikos laimėjimas. "Jo išrinkimas - tai svajonės įsikūnijimas, lenkų širdis apėmusio pasididžiavimo ir entuziazmo išraiška. Jo sėkmė mus įtikino, kad Lenkija yra svarbi Europos šeimos narė", - kalbėjo S.Janecki, pristatydamas Metų žmogų.

O juk 1997-aisiais, kai J.Buzekas tapo koalicinės vyriausybės vadovu, vis buvo klausiama: "Kas yra Jerzy Buzekas?" Tačiau netrukus didžiąsias šalies reformas inicijavęs politikas buvo išrinktas Metų žmogumi už tai, kad turėjo drąsos imtis reformuoti Lenkiją, nes to nedrįso daryti nė vienas jo pirmtakas. J.Buzekas tapo pirmuoju vyriausybės vadovu, išsilaikiusiu premjero poste visą 4 metų kadenciją.

Bet kai po 2001 metais įvykusių parlamento rinkimų jo vyriausybė atsistatydino, J.Buzekas buvo vadinamas "politiniu bankrotu". Už ryžtą imtis reformų jis sumokėjo labai brangiai. Protestuojantys lenkai net nešė plakatus su užrašu: "Buzek ty zmoro, zginiesz jak Aldo Moro" ("Buzekai, tu - košmaras, žūsi kaip Aldo Moro"). Iš inteligentiškos šeimos kilusiam politikui tokia žmonių neapykanta buvo labai skaudi. Tačiau jis nepalūžo, o nesėkmės tik paskatino jį imtis naujų iššūkių.

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją