Bene labiausiai A. Šemetos, pretenduojančio į mokesčių, muitų sąjungos, audito ir kovos su sukčiavimu portfelį, atsakymais pasipiktino socialistai. Anot jų, Lietuvos atstovo atsakymai į klausimus dėl vadinamųjų „mokesčių rojų“, Europos Sąjungos fondų valdymo ir kovos su sukčiavimu padalinio buvo neįtikinami bei neadekvatūs.

Socialistų frakcijos vicepirmininkas austras Hannesas Swoboda teigė, kad bendras įspūdis apie A. Šemetą buvo „nusivylimas, kuris verčia kelti klausimą dėl jo tinkamumo gauti šį svarbų portfelį“.

Kaip teigiama EP nario socdemo Justo Paleckio pranešime, antroji pagal dydį Socialistų frakcija dar galutinai neapsisprendė, ar pritarti šiai kandidatūrai.

Pasak vokiečio Jenso Gajerio, antradienį vykusiuose klausymuose eksministrui nepavyko įtikinti daugelio europarlamentarų nei dėl savo kompetencijos reformuoti ES kovos su korupcija tarnybos, nei dėl ES mokesčių reformos. Jis taip pat nesugebėjo pateikti aiškios vizijos, kaip kovoti su valstybėmis, vadinamomis „mokesčių rojais“. A. Šemeta esą pasirodė nepakankamai išmanantis komisaro elgesio kodeksą.

J. Paleckis jo pasirodymą taip pat pavadino silpnu. „Turint omenyje, kad A. Šemetai dabar numatytas portfelis, susijęs su finansiniais reikalais, kuriais jis užsiiminėja daugelį metų, jo pasirodymas buvo silpnokas", - pažymėjo europarlamentaras.

Anot jo, Lietuvos atstovas kairiųjų nesužavėjo ir prieš keletą mėnesių, kai iš prezidente tapusios Dalios Grybauskaitės perėmė biudžeto komisaro portfelį.

Europarlamentarai negalėtų atmesti jiems neįtikusio asmens kandidatūros, nebent visą EK sudėtį. Tačiau jei kuris nors kandidatas sukeltų ypač daug abejonių ir prieštaravimų, jos vadovas portugalas José Manuelis Barroso būtų priverstas išbraukti jo ar jos pavardę. Balsavimas dėl naujos EK sudėties numatytas sausio 26 d.