„Pasitvirtino mūsų pesimistiškiausios prognozės: M. Chodorkovskis ir P. Lebedevas pripažinti kaltais.
L. Andrikienė
Šios bylos baigtis – dar vienas įrodymas, kieno žodis Rusijoje yra lemiamas ir paskutinis: deja, ne teismo. Teismas – tik paklusnaus tarno vietoje
Akivaizdu, kad tai įvyko ne be aukščiausiųjų valdžios atstovų įsikišimo (prisiminkime Rusijos premjero Vladimiro Putino pasisakymą TV laidoje likus kiek daugiau nei savaitei iki nuosprendžio skelbimo). Šios bylos baigtis – dar vienas įrodymas, kieno žodis Rusijoje yra lemiamas ir paskutinis: deja, ne teismo. Teismas – tik paklusnaus tarno vietoje,” - pranešime spaudai teigia L. Andrikienė.
Europarlamentarė, šiemet rengusi metinį Europos Parlamento žmogaus teisių pranešimą, teigė, kad ši byla demonstruoja, „ko vertos Rusijos Prezidento D. Medvedevo kalbos apie visos Rusijos, įskaitant ir šalies teisės sistemos, modernizaciją“.

L. Andrikienė šių metų rugpjūčio pabaigoje Maskvoje stebėjo M. Chodorkovskio ir P. Lebedevo teismo posėdį, kai kartu su EP Žmogaus teisių pakomitečio delegacija lankėsi Rusijoje. Tuomet EP narė teigė, kad nekyla abejonių, jog byla yra politizuota ir suklastota. Anot politikės, pagrindinis tos dienos liudininkas atvirai teigė patyręs stiprų prokurorų spaudimą liudyti prieš M. Chodorkovskį.

Metiniame EP Žmogaus teisių pranešime, kurį EP priėmė Strasbūre gruodžio 16 d., taip pat atkreiptas dėmesys į M. Chodorkovskio ir P. Lebedevo bylą. Šiame pranešime EP teigia, kad antrasis buvusių naftos bendrovės „Yukos“ vadovų teismo procesas yra vienas iš neteisingų teismų Rusijoje pavyzdžių ir ragina Rusiją “užtikrinti, kad vykdant baudžiamąjį šių ir kitų teisiamųjų persekiojimą šalies teisingumo sistemoje būtų laikomasi pagrindinių tinkamo proceso ir žmogaus teisių normų”.