Bus rengiami trys metiniai konkursų ciklai – administratorių, padėjėjų ir lingvistų, o papildomai bus rengiami atskiri specialistų konkursai. Konkursus praėję specialistai iki šiol būdavo įtraukiami į rezervo sąrašus ir darbo galėdavo laukti kelerius metus. Nuo šiol minėti sąrašai galios tik metus, o dauguma į rezervo sąrašus įtrauktų kandidatų bus pakviesti į pokalbį.

Spartesnis ir tikslingesnis įdarbinimas

Svarbiausia naujovė – pereinama nuo kandidatų žinių tikrinimo prie kompetencijos vertinimo. Procedūrą tesudarys du etapai – atskirose ES šalyse rengiami kompiuteriniai pirminės atrankos testai ir vertinimo etapas Briuselyje. Naujasis ciklas truks 5–9 mėnesius, o ne beveik dvejus metus kaip anksčiau.

Per atrankos testus vis dar bus tikrinami kognityviniai gebėjimai ir elgesys tam tikrose situacijose, taip pat atsižvelgiant į siekiamą pareigybę – profesinė kompetencija ir kalbų mokėjimas. Pirmajame etape ES žinios nebebus tikrinamos – jos bus vertinamos antrajame vertinimo etape atliekant su darbu susijusias užduotis.

Vertinimo etapu bus galima deramai ir patikimai įvertinti visus svarbiausius gebėjimus, daugiausia dėmesio skiriant ne faktinėms žinioms, bet su darbu susijusiems gebėjimams. 

Vertins įgūdžius

Užduotys bus parinktos taip, kad būtų galima įvertinti reikiamus įgūdžius, kurių kiekvienas bus vertinamas bent du kartus. Šį etapą sudarys visos arba pusės dienos (atsižvelgiant į konkurso rūšį) testai.

Vertinimas vyks antrąja kandidato kalba (anglų, prancūzų arba vokiečių), išskyrus pareigybes, kurioms reikia specialių kalbos įgūdžių. Tai pakeis ilgą dviejų etapų egzaminų raštu ir žodžiu procesą. Be specialių profesinių įgūdžių ir žinių, bus vertinami tokie pagrindiniai gebėjimai kaip gebėjimas analizuoti ir spręsti problemas, bendrauti, gebėjimas pasiekti rezultatus, mokytis ir tobulėti, prioritetų nustatymas ir darbo organizavimas, atkaklumas ir gebėjimas dirbti su kitais.

Konkursą laimėjusiems kandidatams bus išduodamas „įgūdžių pasas“, kuriame bus nurodyti jų vertinimo rezultatai ir kuris bus perduotas institucijoms, kad joms būtų lengviau įdarbinti tinkamus darbuotojus.