Europos Komisijos (EK) prezidentas Jose Manuelis Barrosas antrina Vokietijos kanclerei Angelai Merkel ir teigia, kad siekiant pagal Tarptautinio valiutos fondo pavyzdį sukurti su rimtomis problemomis susiduriančioms euro zonos valstybėms padėsiantį Europos valiutos fondą, greičiausiai gali reikėti pakeisti Europos Sąjungos sutartį, praneša „EUObserver”.

EK prezidento pareiškimas yra dar viena kliūtis greitam Europos fondo, galinčio išduoti paskolas su sunkumais susiduriančioms euro zonos vyriausybėms, sukūrimui.

Tam „greičiausiai gali reikėti pakeisti sutartį“, teigė J. Barossas, paklaustas, kokia yra jo nuomonė šiuo klausimu, bei pridūrė, kad joks Europos fondas nebūtų sukurtas laiku, kad galėtų padėti Graikijai susidoroti su šiandieniniais sunkumais.

Kai kurie analitikai mano priešingai.

„Priklauso nuo to, kokias sąlygas taikysi ir kaip tai susiesi su ES“, - teigė Europos ekonomikos koledžo prof. Jacques Pelkmans.

„Jei turi Europos valiutos fondą, bet su panašiom į TVF sąlygom, galima jį atskirti nuo ES sutarčių“, - „EUObserver“ teigė prof. J. Pelkmans. Tamprus ryšys tarp fondo ir euro zonoje veikiančių taisyklių – Stabilumo ir augimo pakto – vis dėlto reikalautų sutarties pakeitimo, pridūrė ekspertas.