Europos Parlamentas plenarinėje sesijoje Strasbūre antradienį priėmė dvi rezoliucijas, kuriomis pagal Europos Komisijos pateiktą pasiūlymą nutarė skirti Lietuvai 4,75 mln.litų (1,377 mln. eurų) iš Europos prisitaikymo prie globalizacijos padarinių fondo (EGF). Asignavimai skirti siekiant padengti pagalbą darbuotojams, atleistiems iš šaldytuvų gamyklos „Snaigė“ bei128 įmonių pastatų statybos sektoriuje. Naudojant šias lėšas,bus remiamas pavienių atleistų darbuotojų reintegravimas į darbo rinką.

Balčytis: Lietuva prašė per mažai

Europos Parlamento Užimtumo ir socialinių reikalų komitetas savo darbiniame dokumente stebisi, kodėl Lietuva paprašė taip nedaug, ypač kai minėtame fonde dar likę nepanaudotų lėšų.

"Dokumente teigiama, kad ekonominė situacija ir socialinė būklė Lietuvoje yra "labai rimta"ir atsižvelgus į tai, teikiamos paramos dydis vertinamas kaip„kuklus“", - komentuoja Zigmantas Balčytis, Lietuvos europarlamentaras.

Europos Komisija šioje situacijoje nurodo, kad Lietuva yra panaudojusi 85 proc. galimos Europos socialinio fondo (ESF) paramos ir, kad rekomenduojama praktika yra pradžioje išnaudoti šio fondo paramos galimybes ir tik tada kreiptis į Europos prisitaikymo prie globalizacijos padarinių fondą (EGF), nurodo parlamentaras.

"Mano nuomone, susidariusi situacija labai rimta ir atskleidžia didelio masto Lietuvos Vyriausybės aplaidumą bei nekompetenciją, dėl kurios tiesioginę žalą patiria žmonės", - teigia socialdemokratas Z. Balčytis.

Teikė 2 paraiškas

2009 liepos 23 d. Lietuva pateikė paraišką mobilizuoti EGF lėšas dėl darbuotojų, atleistų iš bendrovės „Snaigė“ ir dviejų jos tiekimo įmonių (UAB „Jugos kabeliai“ ir UAB „Hoda“). Lietuvos paraiška susijusi su 651 darbuotojų atleidimu, iš kurių 480 prašoma pagalbos.

Po poros mėnesių Lietuva taip pat pateikė paraišką mobilizuoti EGF lėšas dėl pastatų statybos sektoriuje atleistų darbuotojų. Paraiška susijusi 1 tūkst. 612 darbuotojų atleidimu iš128-ių pastatų statybos sektoriaus įmonių. 806 iš jų ketinama skirti pagalbą.