Konferencijos dalyviai perspėjo, kad ilgalaikė strategija nebus veiksminga, jei ji nepadės išspręsti daugelį problemų, su kuriomis šiandien susiduria Europos ekonomika ir piliečiai.

Maria Joao Rodrigues pagrindinė „Europe 2020 m.” pirmtakės „Lisabonos strategijos“ kūrėja teigė, kad pastarosios strategijos nesėkmę nulėmė tai, kad trūko tinkamų politinių instrumentų, finansinių priemonių ir – svarbiausia – ES valstybių narių politinės valios įgyvendinti strategijos tikslus.

Europa 2020
Naujoji ES strategija, skirta stabiliam ES šalių ekonomikos augimui ir darbo vietų kūrimui, pavadinta „Europa 2020“.Šis dokumentas turi pakeisti 2000 m. priimtą Lisabonos strategiją, kurios tikslai iš esmės liko neįvykdyti. Pagal minėtą dokumentą iki šių metų ES turėjo tapti dinamiškiausia žinių ekonomika pasaulyje. Naujoji strategija akcentuoja inovacijas ir „žaliosios“ energijos svarbą konkurencingumui bei siūlo griežčiau prižiūrėti, kaip šalys narės siekia užsibrėžtų tikslų. Kontrolės stygius buvo viena silpniausių Lisabonos strategijos įgyvendinimo grandžių.

Tam, kad naujasis planas būtų sėkmingas ten, turi būti daugiau pasitikėjimo, teigė M. Rodrigues. Ji pažymėjo, kad tai sukurti nebus lengva, nes vyrauja masinis nedarbas ir netikrumas dėl ūkio ateities.

Kiti ekspertai mano, kad ir naujoji strategija nebus sėkminga, nes čia nekreipiama dėmesio į šiandien Europos augimą stabdančias socialines, ekonomines, finansines problemas bei nedarbą.

Europos profesinių sąjungų konfederacijos generalinis sekretorius Johnas Monksas pareiškė esąs „ES 2020 m. skeptikas” ir teigė, kad naujoji strategija rizikuoja būti „kaip įprasta Lisabonos” – nenusisekusio pirmtako pakartojimas.

Siūlo bausti nevykdančius pažangos

Europos socialistų partijos prezidentas Poulas Nyrupas Rasmussenas teigė, kad atėjo laikas nustatyti „abipusių garantijų sistemą” ir suteikti garantijas deficitą turinčioms šalims apsaugant nuo finansinių įsipareigojimų nevykdymo, tai galėtų padaryti Europos investicijų bankas.

Kiti tvirtinimo žingsniai
* Kovo 25-26
: Strategija bus svarstoma ES viršūnių susitikime

* Birželio 17-18: ES viršūnių susitikime bus tariamasi dėl atskirų valstybių tikslų ir papildomų pasiūlymų
* Ruduo:
Valstybės narės pateikia stabilumo ir konvergencijos programas, taip pat nacionalines reformų programas.

Europos liberalų demokratų partijos prezidentas Annemie Neyts pavadino Lisabonos strategiją „visiška nesėkme“, jis įsitikinęs, kad siekiant bendros pažangos visos ES valstybės turi būti baudžiamos už pažangos nevykdymą.

Anot A. Neyts, naujai strategijai „Europa 2020“ reikia „rimbų ir pažadų”.

Europos liaudies partijos Ekonomikos ir socialinės politikos darbo grupei pirmininkaujantis Gunnaras Hökmarkas teigė, kad atėjo laikas atitolti nuo deklaracinių strategijų kaip „geriausia pasaulyje” ir vietoje to sutelkti dėmesį į geriausias galimas reformas. Jis nuogąstavo, kad, jei tai nepakels ekonomikos, „Europa rizikuoja netekti įtakos pasaulyje”.